Spring naar de inhoud
e2b5523c86ed4a2366943645e3e0c817aangepast

Wat komt er bij je op als je het woord ‘YOGA’ hoort?

Bah veel te zweverig… ik ben te stijf voor yoga… ik vind het saai… het is een vrouwending… Is yoga niks voor jou?

Er doen over yoga heel veel misverstanden de ronde. Maar het leuke van yoga is dat je zoveel verschillende soorten hebt: van dynamische, pittige flow-lessen tot rustige, ontspannen lessen. Van heel sportief, ontdaan van spiritualiteit, tot heel spiritueel met mantra-zingen en filosofie. Bedenk van tevoren wat jou zou aanspreken.

Naast hogepriesteres van de Cara Dùinn Coven, ben ik ook yogadocente. Ik geef lessen Hatha Yoga in Ieper (www.yogalannoy.be). Hatha yoga is een traditionele yogavorm waarbij de focus ligt op houdingen en ademhalingsoefeningen. Je begint met basishoudingen en gaandeweg leer je moeilijker variaties. De lessen duren anderhalf uur en worden rustig opgebouwd met een evenwicht tussen spanning en ontspanning. Door de oefeningen leer je te luisteren naar je lichaam, maar ook naar je gedachten en emoties. Je voelt waar spanning zit en leert deze los te laten. Uiteindelijk breng je lichaam en geest weer in harmonie. De les bevat 2 body scans en een geleide meditatie op het einde. Er wordt ook wat oosterse filosofie meegegeven tussen de houdingen door.

In yoga ligt de nadruk op lenigheid, concentratie en behendigheid in plaats van op prestatie. Iedereen kan het en leeftijd speelt geen rol. Er is slechts één voorwaarde: je moet het graag doen en je moet volhouden, want hoe langer je het doet, hoe beter het resultaat. In Azië wordt yoga nooit als alternatief bestempeld: het hoort gewoon bij het dagelijkse leven. Yoga is een vorm van meditatief bewegen, waarbij lichaam en geest één zijn. Die integratie is echt een kunst, meer zelfs, het is een levenswijze. Je kan er denkoefeningen bij doen, je eetgedrag aanpassen: kortom rond yoga hangt een hele cultuur. Zou het niet fantastisch zijn om die zelf te ontdekken?

Het woord ‘YOGA’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘verenigen’ en ‘in balans brengen’. Dat wil zeggen: yoga is een manier om ervoor te zorgen dat lichaam, geest en ziel op harmonieuze wijze met elkaar samenwerken. Yoga refereert ook aan het verbond tussen het individu en iets groter, of dat nu God, het goddelijke of iets anders wordt genoemd. Yoga vertegenwoordigt of propageert geen enkele religie. Het is een methode om mensen te helpen hun volledige mogelijkheden te ontwikkelen via een verhoogd bewustzijn. Met eeuwenoude technieken, toegankelijk voor iedere geïnteresseerde, ontwikkelen de houdingen alle aspecten van de mens, het zij fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Heeft yoga nu hoegenaamd iets met Wicca te maken?
De yogahoudingen en ademhalingsoefeningen helpen je ontdekken hoe mooi je lijf in elkaar zit. Hoeveel je ook met je ademhaling kunt doen… Je kunt jezelf helen, jezelf rustig maken, je adem kan je door moeilijke momenten heen helpen. Het kan je helemaal warm maken vanbinnen. En dat helpt je niet alleen op je yogamatje, maar in je hele leven. Wanneer je dus yoga en Wicca kunt laten samensmelten tot een ‘way of life’, kan dat je tot andere inzichten brengen. Het maakt je een stuk gelukkiger en in elk geval rustiger! De puzzelstukjes vallen wonderwel ineen…

Hoe overleef ik mijn 1e les?

 

Vijf survivaltips:

1.   Draag comfortabele kleren, zoals een joggingbroek of legging met T-shirt. Je doet yoga op blote voeten (in de winter met sokjes). Zorg ook voor een matje.

2.   Wees niet ongerust als je nog nooit yoga hebt gedaan, of als je niet lenig bent. In de yoga gaat het niet om wat je allemaal kunt.

3.   Forceer niets, doe de houdingen met liefde en respect voor jezelf. Als het te zwaar wordt, blijf je gewoon op je matje liggen.

4.   Eet van tevoren niet te zwaar (of helemaal niet) en drink na de les water of kruidenthee om de afvalstoffen af te voeren. Dit voorkomt hoofdpijn of misselijkheid.

5.   Informeer je eens over de yogavorm die bij jou past. Hatha yoga is een zachte vorm met veel ontspanning en spiritualiteit. Heb jij liever actie? Kies dan voor Bikram, Iyengar of Ashtanga.

Wil je nog wat meer info over onze yogalessen ? Aarzel dan niet om me te contacteren !
Bel naar 0494/863061 of stuur een mailtje naar caraduinn@telenet.be

NAMASTE…

(het allerhoogste in mij groet het allerhoogste in jou)

En onze voeding dan ?

‘Je bent wat je eet’ is een eeuwenoude wijsheid. Mensen zeggen ook nog: ‘we delven ons graf met vork en mes’.
Net zoals yoga uit het Oosten komt, bestaat er een oosterse voedingsleer, AYURVEDA genaamd. Ayurveda betekent ‘leer van het leven’ en brengt je lichaam terug in balans door te eten volgens je lichaamstype.
Deze manier van eten schenkt je meer en een betere energie, maakt je vrij van gezondheidsproblemen en herleidt je gewicht tot een gezonde en natuurlijke basis.
Fruit en rauwe groenten zijn gezond… maar niet voor iedereen in gelijke mate! Anderen voelen zich dan weer kiplekker bij sla en bladgroenten. Wat voor de één perfect is, kan voor de ander problemen veroorzaken.
Eerst wat achtergrondinformatie: Ayurveda wordt als 5000 jaar oud systeem wel omschreven als ‘moeder der geneeswijzen’. Je kunt Ayurveda echter ook zien als ‘kunst van het leven’ omdat het een complete benadering is voor het verzorgen van lichaam en geest. Het is een universeel systeem dat in het westen steeds populairder wordt. Binnen de Ayurveda gaat men er van uit dat je als mens van nature gezond en gelukkig bent. Invloeden uit je omgeving en je leefwijze kunnen je echter uit balans brengen. Ziekte en ontevredenheid liggen dan op de loer.
Om terug te keren naar je natuurlijke staat, kijkt de Ayurveda eerst naar wat voor body/mind type je bent én hoe deze verschillende dosha’s (Kapha, Pitta, Vata) in jouw lichaam en geest verdeeld zijn. Voor iedere dosha gelden andere adviezen op het gebied van lifestyle, voeding, beweging en ontspanning. Wanneer je verder leest zul je jezelf waarschijnlijk herkennen in één of twee types. De meeste mensen zijn namelijk een combinatie van twee dosha’s.

Doe de test:

BODY/MIND TYPE 1: KAPHA

Kapha’s zijn zorgzaam, invoelend, tevreden, liefdevol en vol vertrouwen en geduld. Deze dosha is goed geaard, nuchter en heeft vaak een voorliefde voor luxe en comfort. Kapha’s bieden hun vriendinnen een oprecht luisterend oor en staan altijd voor iedereen klaar. Ook in materiële zin zijn ze vrijgevend. Stressbestendig is een andere belangrijke eigenschap van dit body/mind type. Kapha vrouwen hebben een zachte gladde huid, ronde vrouwelijke vormen en zijn vaak goed bedeeld. Als je tot dit type behoort ben je gemaakt om kinderen op de wereld te zetten.

Gezondheid
Een sterk gestel is typerend voor dit dosha-type net als een goed uithoudingsvermogen, maar dit betekent niet dat Kapha’s onkwetsbaar zijn. Overgewicht is vaak een probleem voor de Kapha-constitutie, want door een trage stofwisseling vliegen de kilo’s bij een verkeerd eetpatroon er zo aan. Als je een Kapha-constitutie hebt, dan worden de voedingstoffen uit jouw maaltijden goed door je lichaam opgenomen en kun je daardoor zelfs volstaan met slechts twee maaltijden per dag. Lichte, droge en verwarmende voeding is het beste. Denk aan toast, granen (geen tarwe) en bonen, gedroogd fruit als rozijnen en vijgen, geitenmelk en geitenkaas. Geen vette zuivel, noten, chocolade, koek en gebak, ook al zijn Kapha’s hier doorgaans gek op. Groenten als asperges, broccoli en witlof zijn goed en deze moeten het liefst gestoomd worden of bereid worden in zonnebloemolie. Om ’s ochtends op gang te komen, is een kop koffie een prima idee. De smaken scherp, bitter en wrang zijn balancerend voor Kapha. Kapha-kwalen zijn onder andere verkoudheid, bronchitis, een hoog cholesterol en een vette huid.

Valkuilen
Als Kapha heb je de neiging om dingen bij het oude te houden, dat is immers bekend en vertrouwd en daar hecht dit type veel waarde aan. Loslaten is niet de sterkste eigenschap van Kapha. Herken je jezelf in dit type probeer dan toch eens wat vaker je routines te doorbreken en gooi het over een andere boeg. Nieuwe prikkels opzoeken en uitdagingen aangaan houden het leven immers spannend!

BODY/MIND TYPE 2: PITTA

Pitta’s zijn intens, gedreven, gepassioneerd, charmant, ze verlangen naar succes en hebben meestal geen gebrek aan zelfvertrouwen. Door hun moedige en besluitvaardige karakter gaan ze recht op hun doel af zonder zich door allerlei hersenspinsels te laten afremmen. En komt dit type obstakels tegen op haar pad dan ruimt ze die meteen uit de weg. Vaak hebben Pitta’s een goed analytisch verstand en een hoge intelligentie waardoor ze dol zijn op uitdagingen. In hun werk zijn ze meestal heel succesvol. Pitta’s hebben een goed geproportioneerde bouw en een opvallend sterke spijsvertering.

Gezondheid
Door de goede spijsvertering van de Pitta heeft dit type meestal een prima gezondheid en veel energie. De Pitta is gek op eten en kan honger hebben als een beer, maar komt voor haar veertigste verjaardag niet snel aan. Dit vurige type moet ondanks haar sterke spijsvertering wel op haar voeding letten. Vooral scherp, vet en gekruid eten, knoflook en ui werken als olie op het vuur en dan kan bij Pitta letterlijk en figuurlijk de vlam in de pan slaan, zowel lichamelijk als mentaal met prikkelbaarheid, boosheid tot agressie aan toe. Een verkoelend voedingspatroon brengt dit body/mind type meer in balans. Denk aan veel groene en bittere bladgroenten zoals andijvie, spinazie, spruitjes en witlof en zoete vruchten, koude gerechten en drankjes. Liever geen rood vlees en alcohol met mate. De smaken zoet, bitter en wrang zijn goed voor Pitta. Typische Pitta kwalen zijn ontstekingen, verhoging, acne, brandend maagzuur en op mentaal vlak kunnen ze letterlijk opgebrand in de ziektewet belanden als gevolg van een burn-out.

Valkuilen
Af en toe een tandje minder kan echt geen kwaad voor deze dosha. De sterke persoonlijkheid van de Pitta kan, zeker als ze uit balans is, behoorlijk zaalvullend zijn. De getalenteerde Pitta kan zo overtuigd zijn van haar wereldbeeld dat ze niet door heeft dat anderen toch echt heel anders tegen de wereld aankijken. Ben jij een Pitta? Geef dan ook anderen de ruimte die ze verdienen anders heb je straks niemand meer om je succes mee te delen.

BODY/MIND TYPE 3: VATA

Vata’s zijn beweeglijk, snel, enthousiast en idealistisch. Een Vata kan zowel uitgesproken introvert als extravert zijn. Vata’s houden van verandering en wisselen makkelijk van gedachten, kunnen snel iets in zich opnemen, maar vergeten doen ze het ook zo weer. Onder druk ervaart het Vata-type snel stress of angstgevoelens. Het zijn vaak creatieve en enthousiaste geesten die houden van reizen, praten, lachen en filosoferen. Het humeur van een Vata is net zo veranderlijk als het weer. Vata’s hebben een elegante lichte bouw, zijn vaak lang of juist aan de kleine kant, hebben vaak een droge huid en zijn eerder te licht dan te zwaar.

Gezondheid
Vata is het meest gevoelig van alle dosha’s, zowel lichamelijk als geestelijk. De prinses op de erwt is een spreekwoordelijk voorbeeld van een Vata-type! Aan het eind van de dag is deze dosha vaak uitgeput. Goed voor jezelf zorgen is voor dit body/mind-type daarom extra belangrijk. Geen maaltijden overslaan, zoveel mogelijk regelmaat inbouwen, en op vaste tijden, het liefst rond tien uur naar bed, is het allerbeste voor deze constitutie. Goed eten voor een Vata is bij voorkeur warm, vochtig en rijk aan natuurlijke oliën. Denk aan wat zwaardere voedzame etenswaren als kaas, boter, yoghurt op kamertemperatuur, voedzame soepen, zoete en zachte vruchten. Koude dranken zijn taboe! De smaken zoet, zuur en zout helpen Vata om meer geaard te zijn. Kwalen waar het Vata-type aan kan lijden zijn slapeloosheid, constipatie, een droge huid, angststoornissen, stress, verslavingen en artritis.

Valkuilen
Teveel en te gehaast dingen willen doen, onderweg even vlug wat eten zonder rustig te gaan zitten, op onregelmatige tijden werken, slapen en ontspannen, het is typisch Vata! Maar de adviezen van je (groot)moeder over Rust, Ritme en Reinheid zijn voor dit type uitgevonden en brengen je als opgejaagde Vata meer in contact met jezelf.
Yogabeoefening en de Ayurveda-levensstijl gaan perfect samen. Om Ayurveda in de praktijk om te zetten, vind je heel wat interessante naslagwerken, kookboeken en info in de literatuur.

Na deze eerste kennismaking, zal je zoektocht in deze materie een stuk eenvoudiger zijn! En geef toe: voor meer energie, wat gewichtsafname en een gezonder gevoel… daar doe je het toch voor?